Institutul Transatlantic pentru Management Public și Comunități Sustenabile


Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării și Michigan State University, SUA  au inaugurat Institutul Transatlantic pentru Management Public și Comunități Sustenabile (Transatlantic Institute for Public Management and Sustainable Communities)

Acesta reprezintă un parteneriat strategic între Michigan State University și Universitatea Babeș-Bolyai în vederea dezvoltării unui „hub” educațional internațional.

Evenimentul a avut loc marţi, 19 februarie 2013, începând cu ora 14.30, la sediul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, sala 101. La lansare au participat, printre alții:

  • Aurel Pop – Rectorul Universității Babeș-Bolyai
  • Roger Hamlin – Michigan State University
  • Călin Hințea – Decanul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării
  • Tudor Vlad – Georgia State University
  • Dan Lazăr – Prorector al Universității Babeș-Bolyai
  • Călin Rus – Prorector al Universității Babeș-Bolyai
  • Sandu Frunză – editor al Journal for the Study of Religions and Ideologies
  • Ioan Hosu – director al Departamentului de Comunicare și Relații Publice, FSPAC

În cadrul aceluiași eveniment au fost lansate noile numere ale celor 2 reviste ISI ale FȘPAC:

Journal for the Study of Religions and Ideologies (număr special: Religion, Culture and  Ideology in America)
Transylvanian Review of Administrative Sciences (număr special MSU-UBB: The University and Local Community Development: Critical but Delicate Relationship)

Scopul principal al parteneriatului dintre cele două universități este crearea și dezvoltarea unui „hub” educațional internațional care le va permite celor două universități să aibă un acces semnificativ la piața educațională regională și/sau internațională care este caracterizată prin prezența unor resurse importante disponibile pentru investiții în educație și activități de training pe termen mediu și lung. Parteneriatul își propune de asemenea dezvoltarea în comun de către cele două universități a unui program academic, care, atunci când va fi definitivat, va presupune acordarea unei diplome duble, ceea ce va duce la atragerea unui număr crescând de studenți internaționali și va genera resurse financiare semnificative care vor putea fi investite în dezvoltarea unor alte activități la nivelul Institutului.

Filozofia educațională care stă la baza activităților de predare, training/formare profesională și cercetare care vor fi derulate în cadrul acestui parteneriat propune o abordare integrată și inovativă a educației în domeniul administrației publice și a sectorului non-profit.

Patru mari categorii de activități se vor derula prin intermediul Institutului:

Educație: Scopul final al parteneriatului între cele două universități în acest domeniu este crearea și dezvoltarea unui program de nivel master care să ofere absolvenților o diploma dublă MSU-UBB.  

Training/formare pentru funcționari publici și oficiali aleși: Un prim pilot program va fi lansat în viitorul apropiat având ca grup țintă administratorii publici (poziție echivalentă cu city managerul în sistemele vestice) și managerii publici care lucrează în cadrul instituțiilor publice.  Acest program va fi oferit de către MSU și UBB în parteneriat cu ICMA (Asociația Internațională de Management pentru Orașe/Județe).

Cercetare: cadre didactice și cercetători provenind de la cele două universități partenere se vor implica în proiecte commune de cercetare. Un prim studiu pilot este realizat la nivelul municipiului Cluj cu sprijinul experților de la Michigan State University. Scopul studiului este de a crea un index pentru măsurarea calității vieții în Cluj și de a forma tradiția realizării unui astfel de studiu în fiecare an.

Implicare în comunitate: Atât în România cât și în cazul altor foste țări comuniste universitățile sunt văzute în principal ca furnizori de programe educaționale și mai puțin ca având un rol activ în comunitățile în care sunt localizate. Se întâmplă foarte rar ca universitățile sau departamentele din cadrul lor să își „împrumute” expertiza comunităților locale. O serie variată de activități în acest sens vor fi derulate în cadrul Institutului.

Galerie foto