Clubul Alpin FȘPAC

În luna noiembrie a acestui an a fost înființat Clubul Alpin FSPAC. Acesta are ca principale obiective organizarea şi promovarea activităţilor montane, turistice şi ecologice, promovarea unor atitudini responsabile faţă de mediu şi comunitate şi stabilirea unor bune relaţii cu administraţii publice locale şi centrale, cu unităţi de învăţământ şi cu structuri din domeniul protecţiei mediului alpin. În cadrul primei întâlniri a clubului a fost aprobat statutul clubului, a fost stabilită structura organizatorică a acestuia şi au fost puse la punct detalii privind activităţile ce urmează să fie desfăşurate în perioada imediat următoare. În urma alegerilor, Bogdan Rusu a fost ales preşedinte al Clubului; Consiliul Director este constituit din preşedintele ales, Carmen Bodea şi Bogdan Brudaşcă, iar Consiliul Consultativ este constituit din lect. univ. dr. Viorel Stănică, lect. univ. dr. Christian Chereji, Mircea Şuşman – Parcul Natural Apuseni şi Aurelian Chira – Serviciul Salvamont.

În zilele de 17 și 18 noimbrie, Clubul Alpin FȘPAC a organizat acțiuni de ecologizare şi instruire în turismul montan, în localitatea Beliș. În prima zi, cei 20 de participanți la această acțiune au ecologizat o zonă dintre satele Beliș și Bălcești. Din nefericire, unul dintre membrii clubului a părăsit grupul fără să anunțe, s-a rătăcit și s-a accidentat grav într-o râpă adâncă, însă a reușit să anunțe telefonic accidentul. Ajunși la fața locului după un marș de 2 km, colegii au solicitat ajutorul echipei locale salvamont și au participat la acțiunea de salvare, care a durat 50 de minute. După ce a fost stabilizat, imobilizat și scos din râpă, accidentatul a fost transportat pe targă de către 4 colegi cca. 1,5 km până la cabană, de unde trebuia să îl pria o echipă SMURD. Din fericire, accidentul s-a dovedit a fi o simulare, cu scopul de a vedea și de a înțelege ce înseamnă într-adevăr o intervenție de salvare în munți.

În aceeași zi, studenților li s-a prezentat adevărata însemnătate a meseriei de salvamontist, prin relatări, fotografii și filme, după care au urmat sfaturile și demonstrațiile privind acordarea primului ajutor în caz de accident pe munte, sfaturi importante care pot ajuta orice persoană să rămână în viață, în caz de accidentare.

În cea de-a doua zi, studenții au desfășurat activități în cariera de piatră de la Fântânele, unde au fost inițiați pentru escaladarea unor pereți de stâncă. Au coborât pe corzi în rapel aproximativ 20 de metri, îndrumați și asigurați de salvamontiști, după care au urcat în același mod. Pentru cei mai mulți dintre ei, a fost prima experiență de acest fel și le-a dat mari emoții, dar și satisfacții.

Echipa de salvamontiști a asigurat întreaga logistică și s-a dovedit un partener generos și profesionist al Clubului.

Clubul Alpin FSPAC nu este la prima acțiune de acest fel. Între 20 și 21 octombrie, clubul a mai organizat activități asemănătoare, prin care s-au realizat ecologizarea pădurilor din zona Doda Pilii-Smida și drumeție în Cheile Someșului Cald.

Galerie foto.