Stagiul de practică la București

Ideea unui nou stagiu de practică în cadrul instituțiilor de la nivel central a debutat o dată cu manifestarea dorinței de către studenții noștri de a se implica în mod direct în activitățile acestora. Efectuarea acestuia s-a realizat sub egida Centrului de Informare și Consiliere al Departamentului de Administrație Publică, și nu ar fi fost posibilă fără sprijinul necontenit oferit de către domnul consilier al Ministrului Administrației și Internelor, Paul Zai, care este și cadru didactic asocial al catedrei noastre.

Astfel, în urma unui număr ridicat de aplicații (aproximativ 70),  31 de studenți (nivel licență – anul I; II și III, dar și nivel master: anul I și II, linia engleză și română) au efectuat practica în perioada 27 februarie – 9 martie. Instituțiile în cadrul cărora au participat au fost: Ministerul Administrației și Internelor (Cabinetul consilierului ministrului – 7 studenți, Unitatea de Politici Publice – 3 studenți și Direcția pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale – 5 studenți), Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (Relații Externe și Protocol – 3 studenți, Direcția Generală Cooperare Teritorială Europeană – 4 studenți și Direcția Generală Autoritatea de Management, Programul Operațional Regional – 3 studenți), Ministerul Finanțelor Publice (Direcția pentru Relația cu Parlamentul, Sindicatele și Patronatul – 5 studenți) și Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului (1 student).

Pe lângă implicarea propriu zisă în activitățile specifice fiecărui departament/direcții, studenții au fost implicați și într-o serie de vizite de studiu în interiorul: Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Administrației și Internelor, Arhivele Naționale Române, Parlamentul României (Senatul și Camera Deputaților), Palatul Victoria (Guvernul), Muzeul Palatului Cotroceni și Muzeul Băncii Naționale a României. Prin aceste vizite s-a urmărit prezentarea mai detaliată a unor realități cu care s-a confruntat și încă se confruntă societatea românească. Și anume: unul dintre cele mai performante servicii SMURD – Salvarea Aeriană, care este subordonat Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Administrației și Internelor, importanța unei instituții publice precum Arhivele Naționale Române în formarea unei conștiințe istorice (ne-au fost prezentate documente originale datând din secolul XV până în perioada regimului antonescian), dar și prioritățile legislative dezbătute în cadrul sesiunilor parlamentare și activitatea Băncii Naționale a României (în interiorul căreia am descoperit o „importantă colecţie numismatică, ce reflectă circulaţia monetară pe teritoriul României, de la monedele cetăţilor greceşti de pe ţărmul vest-pontic (sec. V î. Hr.), până la denominarea leului din anul 2005”).

În încheiere anunțăm un viitor stagiu de practică/internship care se va desfășura pe parcursul acestei veri. Pentru amănunte vă rugăm să urmăriți site-ul nostru.

 

Impresii:

1. Bianca Gelămancă, master I RO: „Fiecare stagiu de practică la care am participat a fost unic în modul lui. De la fiecare practician al AP am avut multe lucruri de învăţat, lucruri care au contribuit la formarea unei imagini cu privire la ceea ce urmează să facem noi ca viitori funcţionari ai administraţiei publice. Însă stagiul de practică derulat în cadrul instituţiilor centrale a fost unul inedit, am avut ocazia de a ocupa pentru câteva minute scaunele mai marilor personalităţi de pe scena politică românească: am putut vedea cât de confortabile sunt scaunele ocupate de cel de-al doilea om în stat şi de către de primul ministru al României, am analizat sălile din interiorul cărora se iau deciziile la nivel înalt, am pătruns chiar şi în dormitorul Reginei Maria, în biblioteca regelui Ferdinand, am „citit” primele documente de care care se leagă apariţia şi existenţa poporului român, şi nu în ultimul rând, „am simţit pe pielea noastră” ce înseamnă să lucrezi în aparatul central al administraţiei publice din România. Această experienţă poate pentru unii este una unică, poate pe viitor unii dintre noi vom ocupa posturile la care astăzi nici nu îndrăznim să visăm, cum la fel de probabil este şi faptul că mulţi nu vom mai avea niciodată ocazia de a interacţiona cu aceste instituţii şi cu personalul de acolo, iar atunci ne vor rămâne doar amintirile experienţelor trăite în acest stagiu de practică profesională. Pentru această şansă, mulţumim Departamentului de Administraţie Publică – FŞPAC şi mai ales, mulţumim domnului Paul ZAI.”

2. Reti Kinga, master I EN: „A fost o experiență plăcută, din care am avut multe de învățat. Ni s-a oferit posibilitatea de a vedea cum funcționează instituțiile de la nivel central, având posibilitatea de a urmări îndeaproape activitatea funcționarilor. Am îmbinat utilul cu plăcutul, în paralel cu stagiul de practică am avut posibilitatea de a vizita diferite atracții turistice din București.”

3. Andrei Barboloviciu, an I: „A fost o experiență pe cât de constructivă pe atât de interesantă. Pe lângă faptul că am văzut cum se desfășoară activitatea în administrația centrală am avut posibilitatea să mă implic efectiv în elaborarea unor documente. Am întâlnit oameni dornici să îmi explice, să mă învețe și să mă ajute în momentele în care am avut nevoie. Pe parcursul stagiului mi-am îmbogățit atât cunoștințele practice, cât și cele culturale, prin vizitele pe care le-am avut, la unele dintre cele mai importante instițutii fundamentale ale statului (Palatul Parlamentului, Guvernul României, BNR etc.), am putut să trăiesc o mică parte din trecut, prezent și viitor, să „parcurg” mai multe perioade istorice ale formării României până ce a devenit în ziua de azi. Acest stagiu mi-a deschis orizonturi la care nu m-aș fi gândit și dorința de a realiza mai multe pentru mine și pentru viitorul meu. În concluzie, îmi pare bine că am aplicat la acest stagiu și aș face-o de fiecare dată”.

4. Erzsebet Pocsveiler, master I EN: „În primul rând, după părerea mea acest stagiu a reprezentat o oportunitate bună pentru toți studenți din AP. Aș menționa 3 lucruri: socializare, cunoașterea unor instituții nu numai de pe foaie, ci și în realitate, dar și vizitarea unor muzee. Pe lângă activitățile menționate, eu cred că stagiul pentru unii studenți a reprezentat mai mult decât o vizită în București, și mai mult decât o experiență plăcută. În opinia mea, stagiul a avut un rol de motivare a studențiilor. Și asta a avut succes”.

5. Florin Bălan, an I: „Pot spune că stagiul de practică de la București a fost una dintre cele mai frumoase experiențe din viață, foarte educativ , informativ, dar și distractiv. A fost o experiență unică de care sunt singur ca nu o să mă mai lovesc în viață și nu regret nicio secundă că am luat parte”.

6. Iulia-Cristina Arkosi, an II: „ Stagiu de practică din această perioadă a fost unul plin de experiențe interesante, atât educaționale, cât și extrașcolare! Mi-a plăcut foarte mult experiența din cadrul ministerului unde am făcut practică și am acumulat un bagaj semnificativ de cunoștințe și exemple practice, iar pe de alta parte a fost o adevărata excursie în capitala țării cu vizite interesante și captivante! ”

8. Paul Ferenț, master I EN: „Stagiul de practică de la București a fost un stagiu diferit față de cele care au avut loc la Cluj, în special datorită faptului că am luat parte la activități din instituții de la nivel central ceea ce până acum nu am avut ocazia să fac. Mi-a plăcut foarte mult să văd că în aceste organizații se află chiar în poziții ierarhice înalte absolvenți ai programului de Administrație Publică urmat și de noi.  După programul de practică ne-am transformat în turiști, lucru care din nou poate fi considerat un aspect pozitiv al stagiului. Organizarea a fost plină de surprize și suspans dus uneori până la cote înalte.”

9. Ileana Dunca, master I EN: „Consider că acest stagiu de practică realizat la București ne-a ajutat să vedem lucrurile într-un mod diferit. Până în acest moment am avut acces doar la instituțiile de la nivel local, ceea ce ne-a oferit o anumită perspectivă asupra lucrurilor, foarte diferită față de cea obținută în stagiul de practică de la nivel central. Acum am putut să observ că instituțiile de la nivel central sunt accesibile ca locuri de muncă. Motivul? Suntem studenți pregătiți atât din punct de vedere teoretic cât și practic, datorită materiilor din domenii diferite pe care le-am studiat.”

10. Grigore Lavinia, an I: „Stagiul de practică a fost o experiență plăcută pentru mine și pot spune că nu mă așteptam să văd atâtea instituții publice în doar două săptămâni. Consider că această activitate a contribuit la formarea unei imagini despre instituțiile de la nivel central, una mult mai apropiată de interesele unui student la Administrație Publică decât cea creată prin mass media.  Fiind în primul an am avut și ocazia de a-mi cunoaște mai bine colegii într-un alt cadru decât cel decorat cu băncile facultății.”