Proiectul de dezvoltare comunitară a comunei Beliş

În perioada 16-17 mai 2013, în cadrul parteneriatului dintre Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării şi Comuna Beliş, studenţii la Administraţie Publică din anul III, nivel licenţă şi anul II nivel masterat, linia română, au desfăşurat aplicaţia practică în comuna Beliş, judeţul Cluj. Acestei acţiuni i s-au alăturat şi o parte dintre membrii Clubului Alpin FSPAC şi ai Clubului de Cercetare, care împreună cu titularul cursului de Dezvoltare Comunitară, lector univ. dr. Viorel Stănică, au asigurat coordonarea întregii activităţi.

În acest mini-stagiu au fost pregătite primele etape din strategia de dezvoltare a comunei Beliş. Au fost aplicate 237 de chestionare locuitorilor din satele Beliş şi Bălceşti, s-au realizat peste 20 de interviuri cu factorii cu rol important în dezvoltarea comunităţii (profesori, funcţionari publici, preoţi, proprietari de pensiuni etc.) şi au fost analizate documente, puse la dispoziţie cu generozitate de primărie.

Acţiunea a fost privită cu interes de către prefectul judeţului Cluj Gheorghe Vuşcan şi senatorul USL Alexandru Cordoş, care, prezenţi la o întâlnire în comună, au dorit să felicite iniţiativa Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, de a demara o astfel de acţiune şi să spună câteva cuvinte de admiraţie şi mulţumire studenţilor, pentru implicarea lor în comunitate şi, de asemenea, le-au urat succes în acţiunile viitoare.

Impresii ale studenţilor, legate de această experienţă:

Experienţa prin care am trecut la Beliş a fost una benefică şi constructivă  după părerea mea, deoarcece am pus în practică în mare parte teoria pe care am parcurs-o la cursul de dezvoltare comunitară. De asemenea am învăţat să comunicăm mai bine cu oamenii pe care i-am întâlnit în localitate, am învăţat să ne modelăm în funcţie de caracterul celui/cea pe care l-am/am întâlnit/o”.

A fost şi un prilej de a te relaxa şi am desfăşurat activităţi împreună cu colegii, pe care i-am cunoscut mai bine cu această ocazie, şi nu numai colegi ci şi alte persoane care până atunci nu ne erau cunoscute. În general a fost o experienţă plăcută pe care o voi mai repeta de cate ori voi mai avea ocazia”.

„Experienţa de la Beliş a fost una interesantă, am aflat ce înseamnă munca de teren, comunicarea cu oameni care nu au, sau nu au avut prea multe oportunităţi în viaţă, explicarea pe înţelesul lor a termenilor din chestionar care păreau a fi mai complicaţi pentru ei. A fost un pic de lipsă de organizare cu sectoarele pe care trebuia să meargă fiecare echipă şi astfel s-au suprapus…în rest, a fost frumos, am cunoscut oameni noi şi am avut ocazia să merg la munte, la aer curat şi să admir peisajul şi renumitul lac din Beliş”.

Din punctul meu de vedere experienţa pe care am avut-o pe parcursul derulării activităţilor aplicative, este una foarte benefică pentru un student. Nu doar din punct de vedere profesional, dar şi personal, pentru mine a fost o experienţă în care am dobândit aptitudini de persuasiune şi de a convinge cetăţenii să participe la activităţi în interesul lor. Este nevoie de multă răbdare şi atenţie când efectuezi asftel de activităţi deoarece fiecare individ are personalitatea sa şi este important ca tu sa te poţi mula în funcţie de personalitatea fiecărei persone. A fost o experinţă de grup, un prilej de divertisment şi prin care poţi cunoaşte persoane noi şi poţi interacţiona în afara mediului şcolar”.

„Mi-a placut in mare, lucrul în echipa, localnicii au fost destul de amabili. Nu mi-a placut faptul ca primarul nu si-a respectat orarul și ne-a ținut și în soare”.

„Mie una mi-a placut foarte mult, mai ales că am rămas fascinată de satul Bălceşti. Plus că nu am crezut ca un singur om poate aduna 60 de persoane pentru o singură excursie. Din clasa a 8-a nu am mai făcut excursii de acest gen. Ca şi concluzie, aş reveni oricând cu mare drag în astfel de activităţi”.

„Excursia la Belis a reprezentat pentru mine o experienta de doar doua zile, dar care a avut o semnificatie importanta atat pe plan personal cat si pe plan profesional. Mi-a oferit posibilitatea sa interactionez cu colegii de facultate, sa cunosc caractere noi si sa ma adaptez unor conditii noi, unui grup nou, sa lucrez in echipa si sa ma supun unui program fix. In ceea ce priveste partea practica a acestei excursii, m-a ajutat sa inteleg cum trebuie facuta o cercetare si cat de complicat este sa interactionezi cu unele persoane. Cu alte cuvinte, a fost o experienta placuta pe care cu siguranta as repeta-o”.

„Practica desfăşurată în cadrul seminarului de dezvoltare comunitară în comuna Beliş a reprezentat pentru mine o abordare interesantă a activităţii de seminar care mi-a permis să aflu mai multe despre comunitatea şi nevoile locuitorilor din Beliş. Consider că această activitate va contribui cu siguranţă la îmbunătăţirea strategiei comunei Beliş datorită identificării prin intermediul sondajul de opinie aplicat cetăţenilor a problemelor principale cu care se confruntă în vederea luării unor măsuri concrete în acest sens de către autorităţile locale”.

„Sinceră să fiu, când am auzit că s-a hotărât plecarea la Beliş nu am avut tocmai o reacţie pozitivă. Mă gândeam că nu am eu suficiente lucruri de făcut şi că doar asta imi mai lipsea… Dar acum, după trăirea acestei experienţe, mi-am schimbat cu totul opinia şi aş mai repeta-o de 1000 de ori. Conştientizarea faptului că prin acţiunea noastră poate vom reuşi să schimbăm ceva în comunitate, să facem un pas mic spre soluţionarea unei probleme grave ne-a dat entuziasmul necesar şi energia de a parcurge zeci de kilometri pentru a face ca vocea comunităţii să fie auzită, iar cetăţenii să fie implicaţi în luarea unor decizii ce vor avea un impact asupra lor”.

„În urma frumoasei deplasări la Beliş coordonată de domnul profesor Viorel Stanică, consider că toţi cei implicaţi am avut de învăţat unii de la alţii şi nu numai. Consider că acest exercitiu practic a avut un impact pozitiv asupra fiecărui participant deoarece a ajutat la acumularea de noi experienţe în ceea ce priveşte interacţiunea cu diferite categorii de oameni, cu nivele de cultură diferite şi nu în ultimul rând interacţiunea între noi, cei din anul trei şi cei din cadrul masteratului. Din punctul meu de vedere, am constatat faptul că s-au legat prietenii între noi şi s-au închegat legături mai puternice între cei care deja se cunoşteau. Mi-a plăcut faptul că am reuşit cu toţii să participăm la activităţile propuse şi să ducem la bun sfârşit planul elaborat înaintea plecării. Ca în orice deplasare de grup mereu vor exista şi anumite neplăceri dar sunt de părere că acestea devin mai nesemnificative în comparaţie cu lucrurile bune pe care am reuşit să le acumulăm pe parcursul celor două zile. În concluzie consider că acest gen de activitate este una productivă din toate punctele de vedere şi ar trebui repetată”.

„Ieşirea la Beliş a constituit atât o experienţă într-o oarecare măsură cât şi o mini excursie de relaxare combinându-se munca cu distracţia. Consider că a fost un punct de pornire esenţial atât la nivelul proiectului ce urmează a fi desfăşurat în ceea ce priveşte comunitatea, dar şi faptul că am fost noi implicaţi. Partea mai puţin „neplăcută” să zic aşa a fost faptul că a fost prea scurtă ieşirea, însă a contat faptul că am relaţionat între noi ca şi colegi în primul rând şi am luat contact cu diferiţi oameni şi ale lor poveşti de viaţă”.

Galerie foto